Voor een reanimatietraining gegeven door professionals uit de acute hulpverlening
Home
Over de Stichting
Cursusdata
Cursuslocaties 
Reanimatie en AED cursus
AED Advies / Huur
Onderhoudscontract AED
Contact
Inschrijven cursus
Kostenoverzicht
HartslagNu
Partnerlinks
Nieuws
Foto's cursussen
Klachtenprocedure
Ervaringen cursisten
Vergoeding cursus
Projecten & Sponsoring
Privacy
News & Updates & UPDATES
 

RLT-Nederland in het nieuws

8-2018


Lees hier het persbericht11-2017

EHBO, BHV en AED: hoe een aantal afkortingen een veiligere plek creëert

 

Gepost op Zaterdag 25 november 2017

 

Na het behalen van zijn BHV diploma meldt Tim van Heugten zich in januari 2017 aan als burgerhulpverlener bij Hartveilig Wonen. Slechts een maand later is zijn hulp al nodig. “Ik kreeg een bericht op mijn mobiel. Een buurtbewoner had een hartstilstand. Binnen een minuut was ik ter plaatse met nog iemand van de burgerhulp. Nadat ik had aangebeld en de deur openende, kwam de ambulance al aangereden. Deze namen het gelijk van ons over. Daarna heb ik geholpen met het opvangen van de hulpdiensten. Een vreemde ervaring, maar het geeft wel een voldaan gevoel.”

Het is een feit dat een slachtoffer dat binnen de eerste zes minuten gereanimeerd wordt en een stroomstoot van een hartdefibrillator krijgt, een veel grotere overlevingskans heeft. Mede om die reden heeft touringcarbedrijf Van Heugten Tours een automatische externe defibrillator (AED) aangekocht. De defibrillator heeft een prominente plaats gekregen in het kantoor aan de Westvlietweg te Den Haag.

Volgens Wouter Verbeek van stichting Reanimatie Levensreddende Technieken (RLT) kan iedereen een AED bedienen. Wanneer het apparaat wordt ingeschakeld vertelt een stem je in eenvoudige taal de stappen die je moet ondernemen. “Het probleem zit hem ook niet in de bediening van een AED, maar dat er niet genoeg aangemelde burgerhulpverleners zijn en er zijn weinig AED’s in woonwijken”, aldus Verbeek. Van Heugten ziet ook graag meer AED’s en zet zich in voor hartdefibrillatoren in al hun touringcars. “Een AED kan levens redden. Ik zie dit niet alleen als een sociale plicht als ondernemer, maar ook als mens.” Aan de touringcars moeten nog technische aanpassingen worden gedaan voordat de droom werkelijkheid wordt.

Wat wel al gebeurt is dat de chauffeurs van Van Heugten Tours jaarlijks een gevarieerde BHV en EHBO opleiding doorlopen. Door intensieve training leert de chauffeur om een passende oplossing te bieden in een noodsituatie. Zo kunnen ze onder andere reanimeren en verbanden aanleggen. “Wij investeren graag in een gezonde en hartveilige omgeving”, zegt Van Heugten hierover. Meerdere chauffeurs hebben zich nu aangemeld als burgerhulpverlener op de Hartveilig Wonen app.

Van Heugten Tours bedankt Wouter Verbeek van RLT voor alle informatie en voor de demonstratie van de AED. We hopen dat het niet nodig is om hem te gebruiken, maar we zijn voorbereid mocht het nodig zijn!16-12-2015

18 6vwo leerlingen hebben op hun verzoek woensdag 16 december hun cursus Reanimeren afgesloten onder leiding van instructeur Wouter Verbeek.
Na een eerste ochtend in oktober (als onderdeel van hun NLT module Hart en vaten) volgde het tweede deel op woensdag. Hij vond dit initiatief van de leerlingen zo bijzonder dat hij hieraan belangenloos zijn medewerking wilde verlenen.
De leerlingen hebben een officiëel erkend diploma gekregen en zijn nu in staat geheel zelfstandig te reanimeren. Laten we hopen dat ze hun kennis en vaardigheden niet vaak nodig zullen hebben. 


20-05-2015
Leidschendam - Aan de woning De Zwaan 37 in Leidschendam is een AED geplaatst. Hiermee kan adequaat hulp worden geboden aan een slachtoffer van een hartstilstand. Het mooie is in dit geval dat het apparaat door de buurt zelf betaald is. Vrijdag 22 mei wordt de AED officieel in gebruik genomen.

De Stichting Reanimatie en Levensreddende Technieken Nederland is vorig jaar een project gestart in Leidschendam-Voorburg om zones te realiseren waar een slachtoffer van een hartstilstand binnen 6 minuten gereanimeerd wordt en een AED voorhanden is.

 

De stichting wil 20 AED's verspreiden binnen de gemeente. Via het burgerhulpverleningssysteem Hartveilig Wonen worden inwoners door 112 gealarmeerd voor een reanimatiemelding in hun buurt. Zij krijgen het adres en de pincode van de AED kast. Inmiddels hangt er al een AED bij de Oranjehoek en Het Blesse Paard in Stompwijk en nu dus ook op De Zwaan in Leidschendam.

 

Deze is helemaal uniek tot stand gekomen. Na een brief aan alle wijkbewoners is voldoende geld opgehaald om de AED te plaatsen en deze voor 8 jaar te financieren. De AED's en de kast kunnen inmiddels kosteloos worden aangeboden. Dankzij Fonds 1818 kan RLT bovendien de plaatsings- en aansluitkosten betalen.

 

"We zijn alleen nog op zoek naar locaties binnen de gemeente", aldus Wouter Verbeek van RLT. "Ik heb er nog 18 liggen, die dus kosteloos worden geplaatst. Alleen het onderhoud – jaarlijks ca. 100 euro, moet nog worden betaald." Wie een AED in de buurt wil hebben, kan dit melden via e-mail: info@rlt-nederland.nl.
Het Krantje, 29 maart 2013

Op het Dalton Voorburg krijgen vier klassen training, in samenwerking met de Hartstichting en RLT- Nederland.

 

Leidschendam/ Voorburg - Elke week worden in ons land 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De juiste hulp bieden binnen zes minuten kan een leven redden. Nadat Milou van Goudoever een reanimatiecursus volgde, kwam zij op het idee haar medescholieren ook een praktische training in reanimeren en het gebruik van een AED te laten volgen.

 

Inmiddels krijgen op het Dalton Voorburg vier klassen training, in samenwerking met de Hartstichting en RLT- Nederland.

 

‘Het idee is ontstaan vanuit mijn eigen familie-ervaringen" aldus Dalton leerling Milou van Goudoever. "Een van mijn opa’s overleefde een hartstilstand 35 jaar geleden niet. Mijn andere opa kreeg een jaar geleden een hartstilstand op de tennisbaan. Daar was een AED aanwezig en er waren twee tennisters die wisten hoe ze moesten handelen. Mijn opa is dus gered en leeft door het snelle handelen zonder enige schade aan de hersenen verder. Het zou prachtig zijn als we door de praktische trainingen veel jongeren kunnen leren reanimeren. Want het is niet moeilijk, maar je moet het wel een keer hebben gedaan. En een hartstilstand kan iedereen overkomen; je vader, je opa, je moeder, je oma, andere familieleden of vrienden. Dus hoe meer mensen kunnen reanimeren en een AED bedienen, hoe meer levens gered kunnen worden..’

 

Leren reanimeren op school

Met dat idee belde Milou, 6 vwo-leerling op het Dalton, de Hartstichting die RLT-Nederland inschakelde voor de trainingen. ‘Ook besprak ik het idee met mijn afdelingsleider en de begeleider voor mijn profielwerkstuk, dat hierover gaat. Iedereen was enthousiast. Dit jaar krijgen vier klassen op het Dalton een praktische reanimatietraining. Het doel is natuurlijk dat meer scholen volgen. Zo is er straks een hele generatie die levens kan redden.’

 

De Hartstichting heeft in deze lijn een pilotproject, want niet voor niets gaan er landelijk stemmen op om reanimatieonderwijs een verplicht onderdeel van het lesprogramma te maken. Zij gaat vanaf 2014 docenten trainen in het gebruik van de AED en reanimeren. Zo kunnen docenten de leerlingen weer trainen. RLT-Nederland kan overigens ook direct training aan scholieren verzorgen.

Kijk hier voor het bericht online


RLT-Nederland.nl is gemaakt i.s.m wiehelptmijverder.nl  Copyright (c)2012 Stichting Reanimatie & Levensreddende Technieken / Stichting RLT-Nederland