EHBO, BHV en AED: hoe een aantal afkortingen een veiligere plek creëert

25 nov 2017

Na het behalen van zijn BHV diploma meldt Tim van Heugten zich in januari 2017 aan als burgerhulpverlener bij Hartveilig Wonen. Slechts een maand later is zijn hulp al nodig. “Ik kreeg een bericht op mijn mobiel. Een buurtbewoner had een hartstilstand. Binnen een minuut was ik ter plaatse met nog iemand van de burgerhulp. Nadat ik had aangebeld en de deur openende, kwam de ambulance al aangereden. Deze namen het gelijk van ons over. Daarna heb ik geholpen met het opvangen van de hulpdiensten. Een vreemde ervaring, maar het geeft wel een voldaan gevoel.”

Het is een feit dat een slachtoffer dat binnen de eerste zes minuten gereanimeerd wordt en een stroomstoot van een hartdefibrillator krijgt, een veel grotere overlevingskans heeft. Mede om die reden heeft touringcarbedrijf Van Heugten Tours een automatische externe defibrillator (AED) aangekocht. De defibrillator heeft een prominente plaats gekregen in het kantoor aan de Westvlietweg te Den Haag.

Volgens Wouter Verbeek van stichting Reanimatie Levensreddende Technieken (RLT) kan iedereen een AED bedienen. Wanneer het apparaat wordt ingeschakeld vertelt een stem je in eenvoudige taal de stappen die je moet ondernemen. “Het probleem zit hem ook niet in de bediening van een AED, maar dat er niet genoeg aangemelde burgerhulpverleners zijn en er zijn weinig AED’s in woonwijken”, aldus Verbeek. Van Heugten ziet ook graag meer AED’s en zet zich in voor hartdefibrillatoren in al hun touringcars. “Een AED kan levens redden. Ik zie dit niet alleen als een sociale plicht als ondernemer, maar ook als mens.” Aan de touringcars moeten nog technische aanpassingen worden gedaan voordat de droom werkelijkheid wordt.

Wat wel al gebeurt is dat de chauffeurs van Van Heugten Tours jaarlijks een gevarieerde BHV en EHBO opleiding doorlopen. Door intensieve training leert de chauffeur om een passende oplossing te bieden in een noodsituatie. Zo kunnen ze onder andere reanimeren en verbanden aanleggen. “Wij investeren graag in een gezonde en hartveilige omgeving”, zegt Van Heugten hierover. Meerdere chauffeurs hebben zich nu aangemeld als burgerhulpverlener op de Hartveilig Wonen app.

Van Heugten Tours bedankt Wouter Verbeek van RLT voor alle informatie en voor de demonstratie van de AED. We hopen dat het niet nodig is om hem te gebruiken, maar we zijn voorbereid mocht het nodig zijn!