Reanimatietraining op Dalton

29 mrt 2013

Leidschendam/ Voorburg – Elke week worden in ons land 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De juiste hulp bieden binnen zes minuten kan een leven redden. Nadat Milou van Goudoever een reanimatiecursus volgde, kwam zij op het idee haar medescholieren ook een praktische training in reanimeren en het gebruik van een AED te laten volgen.

Inmiddels krijgen op het Dalton Voorburg vier klassen training, in samenwerking met de Hartstichting en RLT- Nederland.

‘Het idee is ontstaan vanuit mijn eigen familie-ervaringen” aldus Dalton leerling Milou van Goudoever. “Een van mijn opa’s overleefde een hartstilstand 35 jaar geleden niet. Mijn andere opa kreeg een jaar geleden een hartstilstand op de tennisbaan. Daar was een AED aanwezig en er waren twee tennisters die wisten hoe ze moesten handelen. Mijn opa is dus gered en leeft door het snelle handelen zonder enige schade aan de hersenen verder. Het zou prachtig zijn als we door de praktische trainingen veel jongeren kunnen leren reanimeren. Want het is niet moeilijk, maar je moet het wel een keer hebben gedaan. En een hartstilstand kan iedereen overkomen; je vader, je opa, je moeder, je oma, andere familieleden of vrienden. Dus hoe meer mensen kunnen reanimeren en een AED bedienen, hoe meer levens gered kunnen worden.

Leren reanimeren op school

Met dat idee belde Milou, 6 vwo-leerling op het Dalton, de Hartstichting die RLT-Nederland inschakelde voor de trainingen. ‘Ook besprak ik het idee met mijn afdelingsleider en de begeleider voor mijn profielwerkstuk, dat hierover gaat. Iedereen was enthousiast. Dit jaar krijgen vier klassen op het Dalton een praktische reanimatietraining. Het doel is natuurlijk dat meer scholen volgen. Zo is er straks een hele generatie die levens kan redden.’

De Hartstichting heeft in deze lijn een pilotproject, want niet voor niets gaan er landelijk stemmen op om reanimatieonderwijs een verplicht onderdeel van het lesprogramma te maken. Zij gaat vanaf 2014 docenten trainen in het gebruik van de AED en reanimeren. Zo kunnen docenten de leerlingen weer trainen. RLT-Nederland kan overigens ook direct training aan scholieren verzorgen.

Bron: Het Krantje Online