AED geplaatst op Zwaan 37 in Leidschendam

20 mei 2015

Leidschendam – Aan de woning De Zwaan 37 in Leidschendam is een AED geplaatst. Hiermee kan adequaat hulp worden geboden aan een slachtoffer van een hartstilstand. Het mooie is in dit geval dat het apparaat door de buurt zelf betaald is. Vrijdag 22 mei wordt de AED officieel in gebruik genomen.

De Stichting Reanimatie en Levensreddende Technieken Nederland is vorig jaar een project gestart in Leidschendam-Voorburg om zones te realiseren waar een slachtoffer van een hartstilstand binnen 6 minuten gereanimeerd wordt en een AED voorhanden is.

De stichting wil 20 AED’s verspreiden binnen de gemeente. Via het burgerhulpverleningssysteem Hartveilig Wonen worden inwoners door 112 gealarmeerd voor een reanimatiemelding in hun buurt. Zij krijgen het adres en de pincode van de AED kast. Inmiddels hangt er al een AED bij de Oranjehoek en Het Blesse Paard in Stompwijk en nu dus ook op De Zwaan in Leidschendam.

Deze is helemaal uniek tot stand gekomen. Na een brief aan alle wijkbewoners is voldoende geld opgehaald om de AED te plaatsen en deze voor 8 jaar te financieren. De AED’s en de kast kunnen inmiddels kosteloos worden aangeboden. Dankzij Fonds 1818 kan RLT bovendien de plaatsings- en aansluitkosten betalen.

“We zijn alleen nog op zoek naar locaties binnen de gemeente”, aldus Wouter Verbeek van RLT. “Ik heb er nog 18 liggen, die dus kosteloos worden geplaatst. Alleen het onderhoud,– jaarlijks ca. 100 euro, moet nog worden betaald.” Wie een AED in de buurt wil hebben, kan dit melden via e-mail: info@rlt-nederland.nl.